О школи

Основна школа у Дебрцу основана је 1892. године. Име је добила по Јовану Цвијићу,чувеном српском научнику,оснивачу Српско географског друштва,председнику Српске краљевске академије,професору и ректору Београдског универзитета.

Упркос свом повољном географском положају,Дебрц је доста касно добио школу.Прва пошта основана је још 1867. године након пресецања садашње трасе пута кроз његову варошицу.Један од разлога касног отварања школе треба потражити у слабој насељености Дебрца кроз цео 18. и 19. век.У Дебрцу је 1866. године било само 29 кућа, а до масовнијег насељивања дошло је после Првог,односно Другог српског устанка.До убрзанијег развоја Дебрца дошло је тек крајем 19. века и то након пресецања нове трасе пута установљењем поште и изградњом угоститељских објеката и неколико занатских радионица.Тадашњи председник општине Илија Ђурић је школи поклонио општинску кућу и плац,која се налазила на локацији данашње поште.У прву школску годину уписано је око 150 ђака,и то највише ученика првог разреда.Школска зграда је тада имала 4 просторије,али су сви уценици боравили само у једној.Настава је трајала цео дан.Тада се у Србији већа пажња поклањања школовању мушке деце,па је ово неписано правило важило и на почетку рада школе у Дебрцу.Од 150 ученика,колико је тада похађало школу,била је само једна девојцица.Први учитељ школе био је Воислав Станчић,који је ту остао само годину дана.

Школска зграда коју је општина уступила била је од слабог и трошног материјала,па су у рано пролеће 1910. године започели радови на изградњи нове школе са две уционице и станом за учитеља.Први учитељ у новоизграђеној школи био је Витомир Срнић,који је напустио то место 1912.године због одласка у рат.Нове ратне околности су утицале и на рад школе,јер су ђаци морали више помагати у пословима код куће и нису редовно долазили у школу.

У току Првог светског рата,школа је радила у веома тешким условима.Окупацијом Мачве Шапца и целе северозападне Србије,и школе се се нашле под Аустроугарском управом.Наставу у тим школама су изводили полуписмени подофоцири Аустроугаске војске,са српскохрватског подручја.У школи у Дебрцу је за ушитеља био постављен један Аустроугарски војник,који је децу учио да читају само латински језик.По завршетку Првог светског рата,школство у Србији је било обновљено.Тада је у школи у Дебрцу радила учитељица Мара Михајловић.

У периоду од 1919. до 1946. године начињени су највећи напори да се савлада основа писменост.Од 929 уценика који су кренули у први разред,само 545 је завршило сва 4 разреда,резлтат који није био занемарљив с обзиром на културно економске прилике наших села у то време и условима под којима су учитељи радили.Првог септембра 1955.године у циљу боље рационализације у Србији дошло је до промене у територијалној организацији општина и укидања мањих срезова.Тада је укинут и Посавотамнавски срез,а његова територија ушла је у састав шабацког среза.Убрзо је по истом рецепту дошло и до припајања четворогодишњих школа осмогодишњим,па су Дебрцкој припале школе у Бељину,Јазовнику,Месарцима,Сувом селу и Ушћу.

У јесен 1975 године започео је процес интеграције основне школе “Јован Цвијић” Дебрц и основне сколе “Хероји Подриња” Прово,а коначна одлука је усвојена 29. децембра исте године…